The blog

Een garderobe…

Hoe relevant zijn mode-must-haves als een ‘little black dress’, de perfecte jeans, een designer handbag? En wat moet er in je kast hangen, om voor elk moment iets geschikts te hebben? We spreken ook over kleurthema’s, basisstukken, karakterstukken en accessoires.

Fashion statements

In modeland kun je van alles lezen over wat er minimaal in elke garderobe aanwezig zou moeten zijn. Je kunt verschillende meningen tegenkomen:

1             “The little black dress – een must voor elke vrouw”

The little black dress, een zwart jurkje in een voor jou geschikt model, kan inderdaad een handig kledingstuk zijn dat je vaak kunt dragen bij verschillende gelegenheden en kunt laten meebewegen van de ene gelegenheid naar de andere door de overige kledingstukken en accessoires te variëren. Toch wil ik een paar kanttekeningen plaatsen bij het kleine zwarte jurkje:

Je lichaam moet maar net geschikt zijn voor zo’n klein simpel jurkje. En zwart is niet voor iedereen ideaal. Toch, als je de kern van het advies kunt snappen, kun je jouw versie van dit jurkje wel vinden. Zie het eens zo: black staat voor donker, veelzijdig en sexy.

Zwart heeft de naam af te kleden. Maar zwart is niet de enige kleur die dat doet. Zwart is misschien zelfs niet de beste kleur. Zwarte kleding verliest namelijk snel zijn derde dimensie. Alle licht verdwijnt in zwart, waardoor de dieptewerking in het model al snel verdwijnt en het kleine jurkje een groot plat vlak wordt. Kies voor een willekeurig andere donkere kleur, en je hebt hetzelfde afkledende effect met behoud van de dieptewerking.

Er zit een ander nadeel aan zwart en dat is dat het in kunstlicht valer lijkt. Wil je een donkere kleur die donker blijft ogen, ook bij kunstlicht, dan kies je net als wedstrijddansers voor “midnight blue”, nachtblauw. Maar het is ook heel interessant om een jurkje te hebben in diep paars, diep donkerrood, of zelfs diep donkergroen. Combineer je zo’n jurkje overdag met een heldere kleur dan gedraagt de donkere kleur zich als een basiskleur. De combineerbaarheid van zo’n donkere jurk is heel groot. Op deze manier kun je een tint kiezen die mooi is bij jouw eigen kleuring en zwart vermijden.

2             De perfecte jeans

Het klinkt ook heel aantrekkelijk om de perfecte jeans te bezitten. Het vinden ervan is minder simpel, en sommige vrouwen hebben hem ook niet nodig of kunnen er beter van afzien.

Veel modeadviezen zijn als een marketingboodschap de wereld in gekomen. Jeansfabrikanten en leveranciers hebben er belang bij ons te laten denken dat er een perfecte jeans voor iedereen bestaat, en dat we hem moeten hebben. Als wij dit collectief gaan geloven en opvolgen, hebben zij een gegarandeerde omzet, niet alleen van de perfect zittende jeans, maar van alle jeans, want de meesten wachten niet met het kopen van een jeans tot ze de perfecte hebben gevonden.

Voor wie niet houdt van slordig ogende kleding is een jeans niet het eerste waar ze aan moeten denken. Ook voor hen die er het best uitzien in kleding van kwaliteitsmaterialen is een jeans niet het eerste waar ze in moeten investeren. Dan zijn er ook nog de vrouwen die geen ‘jeansleven’ hebben. Waarom zouden zij jeans in hun kast moeten hebben?

En wat is perfect? Het gaat erom dat een broek mooi en goed zit, het lichaam volgt, de billen volume geeft (of het volume minder laat lijken) en een goede lengte heeft. De plaatsen die ertoe doen zijn: de tailleband (mag niet insnijden), en de pasvorm van het bovenste deel van de broek om de heupen. Het gaat ook om de illusie die gewekt wordt omtrent het figuur van de vrouw, door de vorm, de hoogte, de plaatsing en vorm van de zakken etc. Je perfecte jeans zou je haast voor elke persoon apart moeten ontwerpen. In elk geval, hoef je je geen zorgen te maken als je de jouwe nog niet hebt gevonden, of als je er geen wilt.

3             De designer handbag

Sommige marketeers proberen je te doen geloven dat het niet uitmaakt wat je aanhebt, zolang je maar een opvallende designer handbag bij je draagt. Die tas is een voldoende fashion statement, dat het rechtvaardigt om verder in de meest modieuze niemendalletjes rond te lopen.

De dure merken slagen er aardig in om het vrouwen over de hele wereld te doen geloven dat zo’n tas een must-have is. In grote steden of op luchthavens bijvoorbeeld vind je talloze winkels met uitsluitend dit soort tassen. Kennelijk kunnen ze ervan bestaan, dankzij onze goedgelovigheid.

Een tas is een belangrijk accessoire, bovendien buitengewoon praktisch. Maar of het loont om er een fortuin aan uit te geven, weet ik niet. Jij moet maar zelf bepalen wat je budget is en waar je het aan uitgeeft.

Veelzijdig

Het doel voor jouw garderobe is dat het voldoende stukken bevat, waarmee jij elke dag gekleed kunt gaan op een manier die recht doet aan jou, in alle aspecten. Bij voorkeur op een manier waarbij je je kleding veelzijdig kunt dragen. Daarvoor heb je niet ……

(……. verder in het boek)